Budgetbröllop

Budgetbröllop på gång? Alla bröllop är olika och när det gäller billiga bröllop så tycker vi att olika saker är viktiga. Vad man lägger sina pengar på måste man välja själv. Det bästa tipset för ett budget bröllop är att vara ute i god tid så att du slipper göra allt i sista minuten. Mycket blir billigare om man gör det själv från grunden. Det innebär också att allt tar mycket längre tid. Det är inte bara stressigt om man inte börjar i tid utan det slutar också ofta i att man köper sig ur stressen. Planera och tänk på vad just ni tycker är viktigast på er bröllopsdag. 


Lista på vad du skall göra själv

Ett tips är att göra en lista för vad just ni tycker är viktigt på er bröllopsdag. Porslin t ex behöver inte bli dyrt till ditt bröllop. IKEA säljer billigt som alla vet. IKEA har en bra 5 kronors marknad. Fast även jättebilligt porslin går att hitta på blocket och faktist på loppisar. Ett annat tips är att köpa billiga lakan som dukar. 


Egna inbjudningskort

Gör dina egna inbjudningskort och placeringskort. Du kan skapa dom enkelt i datorn och få dom hemskickade eller skriva ut dom från ditt eget ordbehandlingsprogram. Brudklänning

En ny brudklänning kan kosta 10 000 kronor. Men så mycket pengar behöver man faktiskt inte spendera för att vara fin på sin bröllopsdag. På Blocket finns fina klänningar att fynda från någon tusenlapp och uppåt. Det finns både begagnade brudklänningar och nya till utförsäljning. Det finns många brudklänningar som är ett år gamla och är som nya. Priset är långt ifrån vad nypriset är. Ändringar får du ändå göra även på en ny.


Fixa frisyren och sminket själv till bröllopet

Kanske kan du fixa frisyren och sminket själv, eller så kanske du har en väninna som är duktig på detta? Här kan du spara in många tusenlappar. En bruddag på salongen med konsultation, uppsättning mm kostar ofta från minst cirka 2 000 kronor, men kan kosta så mycket som dubbla den kostnaden.

 

Brudbuketten

Bestäm en budget för buketten innan du besöker floristen och fråga vad du kan få för den bestämda summan. Ett annat alternativ kan vara att plocka sin egen blomsterbukett. Det kan se väldigt fräscht ut om man har ett enkelt sommarbröllop utomhus.

 

Bröllopsfoto

En bröllopsfotograf kan kosta flera tusen kronor att anlita. Om du känner någon som är en duktig fotograf finns det stora pengar att spara här.


Lokal till bröllopet

Allra billigast blir det om man har tillgång till ett bra ställe helt gratis. I hemmet eller vid sommarstugan. Dock måste man ha vädret i åtanke. Får alla plats inomhus vid behov? Finns det plats för ett partytält?

Du kan annars spara pengar genom att jämföra festlokaler. Håller du bröllopet utanför staden, blir det ofta i billigare.

Vissa festlokaler kan man hyra och själv ta med sig mat och dryck. Detta sänker priset. Vill du inte laga maten själv, finns det cateringfirmor man kan anlita.

 

Smekmånaden

Har du is i magen kan du säkert fynda en billig resa i sista minuten. Sajter där du hittar resfynd är exempelvis: Supersaver Flygvaruhuset, sistaminuten.se, ticket.se, destination.se och reseguiden.se.

Har du inte råd att åka någonstans? Kolla runt i bekantskapskretsen, be att få låna en släktings eller väns stuga och mys på landet.

Ordna budgetbröllop

Drömmen är ett stort bröllop, men kassan är skral. Oroa dig inte – det finns många saker du kan göra för att fixa bröllopsfesten på en tajt budget. Börja med att ha koll på ekonomin till bröllopet. Det lönar sig.

Fixa tårtan

Nätet svämmar över av bra recept. Men prova att baka åtminstone delar av tårtan några veckor innan det är dags bröllop så att du vet att receptet stämmer. Använd gärna ditt favoritrecept, men se till att tårtan inte blir för mjuk. Täck med färgad mandelmassa eller vit sockerpasta och dekorera med färska blommor. Vill du ha en tårta i flera våningar så använd blompinnar för att fästa våningsplanen i varandra. Du kan även beställa tårtan och bygga själv med blompinnar.


Frossa fattigt

Satsa på buffé och gör den i förväg. Ni sparar in på serveringspersonal och matkostnaderna tenderar att bli lägre. Strunta i efterrätten och låt bröllopstårtan istället bli den söta avslutningen på måltiden.


Åk i stil

Känner du någon som har en veteranbil, så be att få låna den. Har du tur vill personen i fråga inte låta någon annan köra den – och vips så har ni en chaufför.


Billiga blomster

Det går oftast åt en stor mängd blommor på ett bröllop och de kostar. Brudbuketter brukar ligga runt tusen kronor och uppåt, dekorationerna till kyrkan och middagen på betydligt mer än så. Sen ska även brudgummen och marskalkarna ha en blomma i knapphålet och tärnorna en liten bukett. Tillsammans blir det ganska mycket pengar. Om du gifter dig på sommaren är ängsblommor ett kostnadsfritt och härligt lantligt alternativ. Se ut en bra plats att plocka innan vigsel och fest och skicka ut några glada släktingar eller vänner på en trevlig insamling på bröllopsdagens morgon.


Dekorationer

Servettringar görs enkelt en kväll av guld- eller silverfärgad ståltråd och eventuellt lite pärlor. Trä upp några pärlor på ståltråden och linda upp på en tom toalett- eller hushållsrulle för att få samma storlek på alla servettringar. Fäst diskret. Dekorationer till värmeljusen på festbordet kan göras på liknande sätt. Annars använd toarullen och fäst någon snygg pappersservett runt och sedan lägg in tygservetten i rullen.


Inbjudnings- och placeringskort

Att beställa inbjudningskort från ett tryckeri kostar ungefär tre gånger så mycket som att tillverka egna. Och med lite övning och en stadig hand är det inte svårt.

Det finns många varianter från en enkel fyrkant i tjockt vitt papper till hjärtformade stålbitar med instansade namn. Använd vackert styvare papper eller tapet. Vad du väljer beror på tyck och smak och hur mycket arbete du vill lägga ner på detaljerna. Lägg placeringskortet på tallriken tillsammans med en liten blomma, fäst den i den hemmagjorda servettringen eller klipp ut ett hjärta och fäst på glaset.

Håll samma stil och färgsättning på placeringskorten som på inbjudningskorten, vigselprogrammet och eventuella sånghäften så ser det proffsigt och enhetligt ut.


Festkläder

Sy upp eller köp en begagnad brudklänning. På auktionssajter som tradera och andrahandssajter som blocket kan du hitta din drömklänning – oanvänd eller använd för en bråkdel av butikspriset. Vare sig du vill ha en klassisk, gräddvit, axelbar drömklänning, en medeltidsvariant eller en 80-talsretro spetskreation så finns det mycket att välja på. Visserligen kan brudklänningen behöva sys om en aning, men det behövs oftast även med nya klänningar.

Om du som brudgum tänkt ha en mörk kostym på bröllopet kanske du redan äger en tillräckligt fin. Annars är det en investering som sällan är bortkastad och blir prisvärd i längden. Ska du ha frack eller andra högtidskläder så går det att hyra.


Musik

Att hyra in ett coverband kostar drygt 5000 kronor och en trubadur lite mindre. Har du en talangfull vän kanske hon eller han kan ställa upp med underhållningen ett tag. Eller så kan du låta en musikintresserad vän agera dj under kvällens festande. Råkar alla dina vänner vara tondöva så är det enkelt att göra färdiga låtlistor på datorn som får spelas under kvällen.


Glöm inte att…

… planera och göra sådant som går att göra i förväg. Se bara till att lämna själva bröllopsdagen fri från sysslor så att du kan njuta ordentligt.

… ta hjälp av de närmaste vännerna och släktingarna – det blir lättare för dig och vännerna känner sig inkluderade i bröllopet.

… pruta.

Mycket mer för dina pengar

Det våras för budgetbröllopet. Hemmabröllop och trädgårdsvigslar ligger i tiden. Men det finns ett par saker man inte ska snåla med, enligt experterna.

Att skapa en unik upplevelse som återspeglar brudparets personlighet med hjälp av lånade prylar och begagnade brudkläder är inte längre något att skämmas över. Budget och återanvänt är största mode.

– Personliga bröllop har blivit allt viktigare, de behöver inte vara dyra. Det är inte längre pinsamt eller fel med gamla grejor från second hand och loppis.

Svenskarna lägger i snitt 50.000 kronor på bröllopet. Det visar siffror som Swedbank tog fram om bröllopsekonomi i en tidigare rapport. De som gifter sig för första gången lägger i regel mer pengar på bröllopet än den som slår till för andra eller tredje gången. Bröllopsbudgeten har inget övre tak men de dyra bröllopen dominerar inte. 20 procent av de drygt tusen tillfrågade lade 10.000 kronor eller mindre på sitt bröllop, visar sammanställningen.

Det finns gott om tips för den som vill bjuda till bröllop utan att spränga budgeten. Det viktigaste för att inte kostnaderna ska springa iväg är att planera långt i förväg. Då hinner man leta efter den mest prisvärda lokalen, handla på reor och pyssla själv i förväg.

– Blir det panikinköp i sista minuten blir det ofta dyrt. Därför är planering a och o och det är viktigt att dubbelkolla allt.

Den största utgiften under bröllopet är själva festen. I snitt kostar den 35.000 kronor, enligt Swedbanks uträkningar och här finns det gott om möjligheter att spara. Ett alternativ är så klart att dra ned på antalet bröllopsgäster. En lösning är att bjuda till lunchbröllop för de närmaste och sedan ha en mindre ambitiös fest för den större vänkretsen på kvällen. Annars beror allt på hur mycket man vill göra själv – från att laga maten, köpa in dryck och fixa dekorationerna själv till att fira hemma eller be att få fira i vännernas stora trädgård. Lokaler utanför storstäderna är ofta billigare. Ett annat middagstips är att alltid hålla sig till säsongens matvaror så att inte notan blir hög för att det är fel årstid.

– Tänk igenom vilken hjälp du kan få från släkt och vänner. Kanske finns det någon som kan göra inbjudningar, blomsterarrangemang eller håruppsättning.

Att välja ett färgtema att hålla sig till kapar ofta kostnaderna. En sammanhängande inramning i samma färg gör att det ser lyxigare ut med mindre resurser. Krämfärgat eller rosa är populärt men färgvalet påverkas av säsongen. Spring på loppis och handla dekorationer. Även om det inte samma saker så har de samma färg.

Vad gäller bröllopskläderna går det givetvis bra att såväl låna som hyra klänning och frack eller köpa begagnat.

Bröllopsbudgeten kan bli ett av de första styrkeproven i det framtida äktenskapet. Att prata om pengar kan vara konfliktfyllt i en relation – särskilt om den ene vill spara medan den andra inte ser några begränsningar. Men att tala klarspråk från början är centralt.

– Det är viktigt att tidigt diskutera budgeten för bröllopet. Det blir som ett första test. Kommer vi att kunna diskutera pengar och komma överens om ett gemensamt mål? säger en privatekonom på Swedbank.


Men det finns saker man inte ska snåla med, enligt experterna.

– Gör inte avkall på ringarna. De ska man ha med sig och trivas med hela livet, det är viktigt att välja något man tycker om även om de inte behöver vara jättedyra.

Ett annat minne för livet är bröllopsfotografierna. Att låta en kompis fota är riskabelt. Man får inte fler chanser om de inte blir bra.

– Fotot är viktigt. Anlita en riktig fotograf. Att låta en vän sköta det är att begära för mycket.

Bröllop finansieras i första hand med egna pengar med visst stöd från föräldrar, visar Swedbanks genomgång. Det är inte särskilt vanligt att låna till den stora dagen. Ungefär hälften av alla som gifter sig åker på bröllopsresa och här märks det att traditionerna förändras. Det är inte längre tabu att önska sig ett bidrag till bröllopsresan av bröllopsgästerna. Men oavsett om brudparet väljer ett storslaget slottsbröllop eller ett intimt trädgårdsbröllop tycker de allra flesta att det egna bröllopet var fantastiskt.

Bröllopskläder

Bröllopskläder

Bröllopsklänningen kan kosta tusentals kronor och den kan ta tid att hitta. Även för brudgummar finns det mycket att välja på, så var ute i god tid.

Spartips till bröllop

 • Välj en festklänning eller kostym som fungerar för andra tillfällen.
 • Sy om mammas eller någon släktings brudklänning.
 • Köp second hand på Blocket, Tradera eller i någon bröllops­butik som också hyr ut. De säljer ofta ut brudklänningar som varit uthyrda, till bra pris.
 • Hitta drömklänningen på auktion.
 • Hyr. Många bröllopsbutiker och butiker som hyr ut festkläder hyr också ut brudklänningar. Det kostar från 2 000 kronor upp till cirka 6 000 kronor för en helg. Det inkluderar också ändringar, men inte accessoarer som slöja, krona och skor. Att hyra en frack kostar cirka 1 500 kronor en helg, då ingår även skjorta, fluga och skor, samt eventuella ändringar.
 • Köp klänning på postorder.
 • Köp skor och underkläder i vanliga affärer, inte i bröllopsbutiken.
 • Tips! Tänk på att skorna ska sitta på hela dagen. Så gå in nyinköpta skor så att du slipper skavsår på bröllopsdagen.

Vigselringar

Man måste inte ge varandra en ring för att giftermålet ska vara giltigt och den behöver inte vara av guld. Den kan lika väl vara i silver eller något annat material. Enligt tradition har kvinnan två ringar och mannen en, men där gör man som man själv vill. 
Även om ni väljer standardringar hos en guldsmed, tänk på att det kan ta lite tid att gravera och justera dem.

Spartips till bröllop

 • Låt guldsmeden göra om mormors eller morfars gamla vigselringar.
 • Köp en ring från pantbanken och låt guldsmeden göra om den.
 • Köp ringen på nätet.
 • Lämna in byrålådsguld och låt guldsmeden smälta ner det till ringar.
 • Gör era egna ringar. Gå en kurs i silversmide.

Brudkronan

Från början var kronan ett tecken på kyskhet och därför fick bruden bara bära den första gången hon gifte sig. Kronorna var också betydligt större, och tyngre, än dagens prinsesskronor.

Spartips till bröllop

 • Låna kronan av församlingen gratis, det är möjligt om du gifter dig i din egen församling. Oftast får du dock lämna en depositionsavgift som du sedan får tillbaka.
 • Hyr krona, Skansen hyr ut för 600 kronor.
 • Den händige kan virka, eller knyppla, sin egen brudkrona. Gå in på till exempel mimejd.bloggplatsen.se och sök på ”brudkrona” så hittar du mönster.
 • I stället för krona: ett diadem, tygblommor, riktiga blommor, sidenband eller hatt.

Hår och makeup till bröllop

Bruduppsättning av håret är oftast dyrare än en vanlig håruppsättning, detsamma gäller makeup eftersom det ska hålla en hel dag. Betydligt billigare är elevbehandlingar på salonger eller yrkesskolor.

Spartips till bröllop

 • Beställ en vanlig håruppsättning hos frisören.
 • Kolla upp vilka yrkesskolor och salonger som har elevbehandlingar och beställ tid.
 • Gå en kort kurs i makeup.

Blommor till bröllop

En brudbukett kostar betydligt mycket mer än en vanlig bukett, eftersom blommorna måste hålla sig fräscha under många timmar. Den måste också beställas i förväg, liksom blommorna till brudgummen, tärnor, näbbar och marskalkar. Men en brudbukett kan se ut på många olika sätt och vara högst personlig.

Spartips till bröllop

 • Gör en brudbukett av vilda blommor eller blommor från din eller en släktings trädgård. Eller odla själv, kanske på balkongen.
 • Gå en kurs och lär dig binda din egen bukett.
 • Plocka vilda blommor och dekorera borden med.
 • Låt din ”bukett” enbart bestå av en enda stor blomma, kanske en röd ros.

Bröllopsfotograf

Bröllopet är en av livets stora höjdpunkter som man självklart vill minnas och fotografera. De flesta väljer att ta bröllopsfotograferingen mellan vigseln och middagen. Andra väljer att låta en fotograf vara med hela dagen, från morgonens förberedelser, under vigseln och på festen.

Spartips till bröllop

 • Be någon kompis eller släkting fotografera.
 • Be att få bilderna på en skiva och skriv ut dem själva.
 • Gör en hemsida och lägg ut bilder där som gästerna kan ladda ner.

Festlokal till bröllopet

Picknick i det fria, mingel hemma, buffé ombord på en båt eller en bal på slottet? Det bestämmer ni själva, bara budgeten, fantasin, och årstiden förstås, sätter gränser för var festen kan hållas.

Spartips till bröllop

 • Välj en lokal där ni får ta med egen dryck.
 • Låna ihop porslin och glas, stolar och bord.
 • Ta hjälp av vänner och släktingar att dekorera lokalen, servera, städa och diska.

Bröllopsresa

Bröllopet är avklarat, dags för bröllopsresan. Men det kan vara bra att vänta med att resa i väg tills ni är utvilade och ekonomin tillåter. En bröllopsresa kan vara så kort som ett dygn eller en hel smekmånad och den kan lika väl gå till en liten mysig by utanför Mora som till exotiska platser i Söderhavet. Läs våra tips inför resan under Planera bröllop.

Spartips till bröllop

 • Vänta till lågsäsong.
 • Ta en sistaminutenresa.
 • I stället för presenter, önska er bidrag till bröllopsresan.

källa:icakuriren